Hoe maak je water?

Kant en klaar water kun je kopen

Er zijn ontzettend veel manieren om water weer te geven in jouw scenery. Als je geen zin hebt om aan de slag te gaan met chemische materialen om zelf een vijvertje creëren, kun je het ook kant en klaar kopen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Conrad.nl of via het bedrijf BUSCH? voor een kant en klare vijver. Wil je het liever zelf vormgeven, maar zonder al te veel geklieder? Dan kun je bijvoorbeeld ook waterfolie kiezen, dat je makkelijk op maat knipt en in je landschap plakt.

Zelf maken: silicone, acryl gel of polyester

Voor de modelbouwers die liever zelf aan de slag gaan om zeer realistisch water te modelleren, zijn er veel mogelijkheden. Één daarvan is bijvoorbeeld doorzichtige silicone van de bouwmarkt of acrylgel. Kies eerst de ondergrond (hout of piepschuim) en beschilder deze met de kleuren van het water. Diepblauw voor zee, iets groener voor bijvoorbeeld een rivier. Nadat de verf gedroogd is kun je het doorzichtige silicone aanbrengen en dit uitsmeren met een stuk hard karton. Of doe hetzelfde met acrylgel die eerst wit is, maar achteraf doorzichtig wordt als het droogt. Gebruik een lepel om de golven in het water te modelleren. Deze methode is erg geschikt voor een landschap met zee of een vijver. De visjes kun je namelijk in de acryl drukken en de oppervlakte later beschilderen.

Een styrene blad op de oppervlakte

Omdat je met dit materiaal alleen de oppervlakte nabootst, heb je minder materiaal nodig (niet de hele diepte van het water). Erg geschikt dus voor een diepe vijver en als je een leuk effect wil creëren door materialen of objecten op de bodem van het water te plaatsen. Maak eerst het landschap en daarbij ook de diepte van de rivier of vijver. Schilder het in kleuren die je op de bodem van het water tegenkomt en modelleer het zoals je wilt. Met vissen, waterplanten of juist zwemmers in een zwembad. Kies nu een blad uit van styreen dat niet doorbuigt over de breedte van je vijver, rivier of zwembad en breng dit aan als het oppervlak van het water. Als je rimpels op het water wilt creëren kun je acryl gebruiken dat je met een kwast aanbrengt. Tot slot verf je het blad, plak je het over je vijver of rivier en werk je het af met bijvoorbeeld plantjes of steentjes, zodat de rand van het blad niet meer te zien is. Een uitermate geschikte methode dus als je een mooie onderwater wereld wilt maken.

De goedkoopste en makkelijke versie: houtlijm en toiletpapier

Dit is een ontzettend goedkope manier, met spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt: toiletpapier en houtlijm. Het kost misschien net iets meer moeite, maar het is geen moeilijke methode. Maak eerst je landschap, voordat je aan het water begint. Zorg er dan voor dat je een mix maakt met de houtlijm en wat water, zodat de lijm verdund is. Breng dit aan op de plek waar het water komt met een harde kwast en plak hier een laag toiletpapier op. Ontdoe het toiletpapier van motieven door te drukken met de kwast, waardoor het papier nog meer gedrenkt raakt in het lijmmengsel. Voeg nog een laag toe en tot slot een derde laag. Omdat het papier zo nat is van het lijmmengsel is het makkelijk te modelleren tot het gewenste reliëf. Met de kwast kun je nu golven in het water drukken. De laatste stappen zijn het water schilderen in de juiste kleuren en het tot slot afwerken met vernis. Zo krijgt het de mooie glans die water ook heeft.

Nog veel meer keus

Daarnaast zijn er nog andere materialen die je helpen bij het maken van water. Denk bijvoorbeeld aan Modelspoorwater set van MBZ, Watereffect van NOCH (waarmee je vooral effecten als een waterval maakt) of Water-Drops van NOCH.

Zoek goed uit welke methode bij jouw landschap past

Kijk dus eerst wat jouw landschap is en wat voor water je wilt creëren, voordat je een van de producten aankoopt. Wil je dat de kijker juist tot op de bodem van de vijver kan zien? Kies dan voor het styrene blad. Ben je juist van plan een grote zee te maken en modellen als schepen erin? Dan kun je kiezen voor de siliconen methode. Niet elke methode is goed voor elke uitwerking. Daarnaast is de één duurder dan de ander. Een goed idee dus om eerst even uit te zoeken welke methode het meest geschikt is voor jouw landschap.

Veel bouwplezier!

Foto’s

Lables: Boten, Bouwen, Diorama, Spoor

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 + 1 =

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.