Modelbouw categorieën
De hobby modelbouw is in te delen in een aantal categorieën zo zijn er statische modellen maar ook modellen met beweging zoals een modelspoor, stoommachines, slotracing en RC modellen die radiografisch worden bestuurd. Onderstaand een overzicht van de categorieën met een korte omschrijving van ieder van deze mooie hobby’s.
Statische of plastic modelbouw
Deze vorm van modelbouw gebeurd vaak op basis van echte bestaande objecten zoals gebouwen, voertuigen,… Het doel is om een zo realistisch mogelijke weergave te maken en het liefst op schaal. De kleinste details kosten het meeste tijd maar maken het eind model tot aan nagenoeg perfecte replica op schaal van het echte object. Statische modelbouw is goed te combineren met andere vormen van modelbouw. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een modelspoor of racebaan aan te kleden met statische modellen naast het spoor of naast de baan.
Modelspoor en modeltreinen
Hoewel treinen en de omgeving centraal staan heeft ook deze vorm van modelbouw genoeg afwisseling te bieden. Zo zijn er stoomtreinen, hoge snelheid treinen, prachtige landschappen en realistische natuurlandschappen. Ook kan je nog variëren in het tijdperk, zo kan je oude treinen hebben in het wilde westen of eerder super moderne Thalys treinen die door een modern Parijs rijden. Er zijn verschillende schalen beschikbaar waarin men werkt, veel hangt af van je eigen voorkeur en natuurlijk ook de ruimte die je tot je beschikking hebt. Het is een goed idee om van te voren goed na te denken op welke schaal je alles wil gaan uitwerken, kijk daarom ook goed naar het aanbod per schaal. Schaal H0 is het populairste. Waar vroeger alles analoog was beginnen er ook steeds meer modeltreinen digitaal te rijden. Enkele bekende merken binnen de modeltrein wereld: Fleischmann, Piko en Märklin.
Slotracen
Slotracen is het racen met modelauto’s op een vaste baan, een racebaan. Sinds 1912 zijn er al verschillende fabrikanten die de eerste versies van racebanen ontwikkelde maar pas in 1957 kwam het merk Scalextric met auto’s die een eigen elektromotor hadden. Slotracen is een leuke hobby vol actie! Als je te hard rijdt vlieg je uit de bocht en kan je een overwinning aan je voorbij laten gaan. Hoewel vroeger net als bij de modelbouw alles analoog was (en dus iedere auto een eigen spoor moest hebben) is dit tegenwoordig bij het digitale racen niet meer van toepassing. Ook bij racebanen wordt er gebruik gemaakt van verschillende schalen waarbij 1:32 de populairste schaal is. Bekende merken in de slotrace wereld zijn Scalextric, Fleischmann (vroeger), Carrera en Ninco.
Stoommachines
De komst van de stoommachine betekende een nieuw tijdperk met een grote sprong vooruit in de industriële fabrieken maar ook in de sector van de boten, auto’s,.. Het bouwen van een stoommachine is een uitdaging die veel voldoening geeft als deze eenmaal af is. De mechanische werking is prachtig om te zien en tegelijkertijd erg leerzaam. De modelbouw stoommachines gaan van zeer klein tot zeer groot. De bekendste merken zijn Mamod en Wilesco, beide met een breed assortiment aan stoommachines.
Radiografische auto’s
Waarbij de eerste elektro auto’s in de jaren 40 nog niet op afstand bestuurbaar waren wisten ze toch al veel mensen te vermaken op een ovale baan waar ze rondjes reden. Het is pas eind jaren 60 dat de eerste RC auto op de markt komt. In het begin was een RC auto nog een simpele vorm van vermaak voor 1 persoon. Niet veel later werden er wedstrijden georganiseerd en krijgen de RC auto’s een nieuwe boost. Dit racen vindt plaats op een circuit dat zelfs offroad kan zijn. Er zijn veel verschillende RC auto’s, buggy’s, touringcars,… Een aantal bekende merken zijn HPI, X-Ray, REAL en Tamiya.
RC vliegtuigen
Al sinds het begin der tijden proberen mensen te vliegen op alle mogelijke manieren. De RC vliegtuigen hobby is geweldig, er is niets zo mooi om jouw zelf gebouwde kist de lucht in te zien gaan, te besturen, rondjes te laten vliegen en weer te laten landen zonder schade. En dat op benzine of electro. Naast het rondjes vliegen zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden: racen in de lucht, het uitvoeren van complexe figuren, het opzoeken van thermiek met een zwever of wat denk je van het FPV vliegen? De aanschaf van een RC vliegtuig kan je ook weer zo duur maken als je zelf wil, het is in ieder geval belangrijk om een goede zender (en bijhorende ontvanger) aan te schaffen. Er zijn over het algemeen ARF en RTF kits beschikbaar waarbij ARF staat voor Almost Ready to Fly en RTF voor Ready to Fly. Enkele bekende merken binnen de RC vliegtuigen wereld zijn: Robbe, Graupner en MS Composit bekend van de Swift.
RC helikopters
Het leren vliegen met RC helikopters kost veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen. Dit onderdeel van modelbouw wordt vaak onderschat. De besturing van een RC heli is echter zeer moeilijk. Het goed kunnen vliegen met een RC helikopter vergt vele vluchten en kan soms wel jaren duren. Het leren vliegen is dan ook meteen een uitdaging die er voor zorgt dat het zo’n leuke hobby is. Tegenwoordig zijn ook de quadrocopters, octocopters en uav, drones volop in populariteit aan het toenemen. Het is belangrijk te beseffen dat een RC helikopter zeker geen speelgoed is met de snel ronddraaiende bladen en hoge vluchtsnelheid. Het is dan ook vooral bij deze hobby aan te raden om bij een club te gaan. Het zal ervoor zorgen dat je veel langer plezier beleefd aan de hobby en dat het ook een stuk goedkoper is omdat de kans op crashen kleiner wordt met een goede begeleiding. Nadat de controle voldoende is om achtjes te vliegen kan men over gaan op het 3D vliegen, wat er erg spectaculair uitziet. Bekende merken binnen de RC helikopter wereld zijn Align, Compass en bijvoorbeeld Futaba voor de toebehoren zoals ontvangers, servo’s,…
Is modelbouw een dure hobby?
De modelbouw hobby kan je zo duur maken als je zelf wilt. Veel hangt ook af van je eigen capaciteit en vindingrijkheid. Er zijn complete sets verkrijgbaar maar ook losse onderdelen en materialen om zelf je eigen creaties te ontwerpen en maken. Ook tweedehands is er genoeg te verkrijgen. Het is in ieder geval aan te raden te investeren in goed gereedschap, dit is al het halve werk en kan een leven lang mee. Het zal ook per tak binnen de modelbouw verschillen wat de kosten zijn om te starten. Bij de RC auto’s, boten, vliegtuigen en heli’s is bijvoorbeeld een lader een forse investering echter is het de prijs meer dan waard, net als de prijs van de RC zender.