Het ontwerp van je modelspoorbaan
Veel hangt af van de baan en de scenery (aankleding) die je van plan bent te maken. Over het algemeen werkt een L vorm altijd erg fijn als vorm van de tafel omdat je makkelijk tussen de L in kunt staan en zo 2 kanten hebt om te werken en te bewonderen.
Wat is de juiste tafelhoogte voor jouw modelbaan?
Eén van de keuzes die je dient te maken bij het bouwen van een treintafel is de hoogte. Wat is nu een goede hoogte voor een modelbaan?
Een fijne werkhouding
Je zult ongeacht merken dat werken aan te lage of een te hoge modelbaan niet prettig is voor de belasting van je ruk en nek. Ook dit is iets om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld naar de werkhoogte van het blad in je keuken, deze is tegenwoordig niet voor niks rond de 1 meter. Zorg dat je onder de modeltrein tafel ook nog ongeveer 60 centimeter ruimte hebt om makkelijk overal bij te kunnen.
Perspectief en dieptezicht
Een ander perspectief op je treintafel kan een heel ander beeld geven van je modelspoorbaan. Indien je van bovenaf op de tafel kijkt zul je zien dat je een stuk minder diepte kunt waarnemen. Het dieptezicht verdwijnt dus naargelang de kijkhoek groter wordt.
Het publiek
Bedenk van te voren wat het doel is van je treintafel, ben je bijvoorbeeld van plan om ook met je treintafel op beurzen te staan? De kans is dan namelijk groot dat ook kleine kinderen je modelbaan willen bewonderen. Als de tafel vervolgens op een 1,3 meter hoogte staat zullen ze veel moeite hebben om alles te zien. Natuurlijk is het ook mogelijk om een krukje bij je tafel te zetten waarop ook de jonge gasten alles goed kunnen bekijken.
Er is dus niet één beste hoogte, veel hangt af van je persoonlijke voorkeur. Het is echter aan te raden om je tafel tussen de 1 en 1,15 meter hoogte te maken. Op deze manier is het prettig werken aan je tafel en krijg je ook een mooi dieptezicht. Verder is het ook nog het overwegen waard om te kijken naar poten die je kunt uitschuiven, draaien en demonteren.
Hoe breed of diep moet de treintafel zijn?
Houdt ongeveer 60 centimeter aan als houvast. Dit zorgt ervoor dat je ook nog achteraan de tafel kunt werken. Als je een tafel hebt op wieltjes of een tafel die los staat van de muur is het natuurlijk geen probleem om langs de andere kant te werken van de tafel en kun je 1 meter 20 aanhouden.
Open frame of gesloten frame treintafel
Een andere manier van bouwen is de zogenaamde open frame methode. Dit houdt in dat de tafel niet bestaat uit dichte platen maar echt open is. Een houten frame bestaande uit balken en planken vormt de basis van de tafel. Hierboven op komt vervolgens het spoortracé dat de spoorbaan ondersteund. Het houten tracé wordt vaak uit MDF gemaakt omdat dit materiaal makkelijk te bewerken is in de juiste vormen. Deze manier van onderbouw zorgt ervoor dat je als modelbouwer tijdens de bouw overal makkelijk bij kan. Verder ben je in een later stadium ook in staat om op flexibele manier het landschap te bouwen.
Het materiaal voor de treintafel
Eigenlijk maakt het materiaal niet heel veel uit maar houdt er rekening mee dat een treintafel van hout of MDF een aantal voordelen heeft ten opzichte van bijvoorbeeld een tafel van metaal. Zo zal MDF nooit elektriciteit geleiden en is het een stuk makkelijker om bijvoorbeeld gaten in te boren om draden weg te werken. Ook het lijmen van extra niveau voor de modelspoorbaan is bij een houten treintafel een stuk makkelijker.
Geluidsisolatie voor de modeltrein
Omdat een trein flink wat rijlawaai kan opleveren is het een goed idee om tussen de spoorbaan en de ondergrond isolatie aan te brengen. Enkele soorten isolatie die uitstekend werken: vloerbedekking, een laminaat onderlaag of kurk. Dit zal ervoor zorgen dat de treintafel een stuk stiller is.
Tot slot
Neem van te voren goed de tijd om jouw modelbaan uit te denken en bekijk andere treintafels voor inspiratie en het bepalen van jouw ideale hoogte.