In het Stedelijk Museum Zutphen staat sinds kort een maquette die de geschiedenis van Zutphen doet herleven. Hoe zag Zutphen er in 1485 uit, in haar bloeiperiode tijdens de Hanze? Maquettebouwer Constant Willems begon in 2017 aan de opdracht die nu is voltooid.
Het jaar 1485 werd niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Via deze brug zette ze in op handel over land en jaarmarkten. In dezelfde periode kwamen ook de kerkuitbreidingen, de torenspits op de Walburgistoren, de Drogenapstoren, de Bourgonjetoren en het stadhuis.
Stadskaarten uit 1550
Constant Willems, kundig maquettebouwer voor bijvoorbeeld het Nationaal Museum Soesterberg, ’s-Heerenberg, Muiderslot en Musea Zutphen, begon in 2017 aan zijn opdracht. Het doel was om de oude stad, de Nieuwstad, de Spittaalstad en een stukje van de omgeving na te maken in schaal 1 op 500.
Met behulp van sparringspartners, de oudst bekende kaarten van de stad en stadstekeningen uit 1550 van Philips II-spion Jacob van Deventer kon het complete beeld worden uitgetekend. Na akkoord van stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen begon het bouwen.
Walburgiskerk in 140 uur
Voor de meeste onderdelen werd multiplex met een dikte van 0,6 tot 0,8 mm gebruikt. Met een pincet, vergrootglas en Rotringpen werden details aangebracht. De kleuren mengde Constant zelf, zodat ook die overeenkwamen met hoe de stad er in 1485 uitzag. Alleen al aan de Walburgiskerk werkte de maquettebouwer zo’n 140 uur.
Als stadsmuren konden spreken
Het resultaat van alle inspanningen is een maquette van 2.40 bij 3.20 meter in drie stukken. Deze is tot en met 8 januari 2023 te bekijken in het Stedelijk Museum Zutphen, als onderdeel van de tentoonstelling ‘Als stadsmuren konden spreken’.
Geraadpleegde bron: zutphen1485.nl