Hoewel veel modelbouwers een klein hoekje hebben in het huis om te bouwen zijn er ook een aantal die een heuse werkplaats hebben ingericht. Mocht ook jij overwegen om je eigen werkplaats te gaan inrichten, vind je in dit artikel een aantal tips waar je rekening mee kan houden voor de perfecte inrichting!
Werktafel
Een goede, stevige werktafel is misschien wel het belangrijkste in je werkplaats. Zorg voor een prettige werkhoogte om last aan de rug te voorkomen. Natuurlijk ligt er op de tafel een grote snijmat en is er ook een beweegbare loep in de buurt. Zorg dat je voldoende opbergmogelijkheden hebt voor je gereedschap, verf, lijm… op die manier kan je je werktafel netjes houden, dat werkt een stuk prettiger.
Goede verlichting
Goed licht is essentieel voor het bouwen van een model. Bij goed licht zie je oneffenheden en kleine foutjes sneller en duidelijker. Ook het mengen van bijvoorbeeld verfkleuren zal beter gaan. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar natuurlijk licht, een werkplaats onder een dakkapel is dan ook ideaal. Een TL-balk of led-balk zorgt ook voor voldoende verlichting en geeft een helder licht.
Geluidsisolatie
Het geluid van bijvoorbeeld een airbrush compressor kan voor flink wat overlast zorgen. Houd hier dus ook rekening mee bij het kiezen van een locatie van je modelbouw hobbykamer. In een schuurtje achterin de tuin zullen de buren waarschijnlijk minder last hebben van een brommende compressor dan in een slaapkamer.
Ventilatie
Het solderen, lijmen en spuiten zorgt voor een hoop giftige dampen die je absoluut niet wilt inademen. Er zijn hier gelukkig speciale oplossingen voor op de markt. Ideaal voor het spuiten van je modellen is bijvoorbeeld een spuitcabine met ingebouwde afzuiging. Is dit echter geen mogelijkheid, zorg dan op een andere manier voor een goede ventilatie. Bijvoorbeeld door de ramen wagenwijd te kunnen openen. Zet bij het raam eventueel een ventilator die naar buiten blaast met een luchtige doek ervoor. Je zult versteld staan hoeveel verfresten hieraan blijven hangen tijdens het spuiten van een model. Een nog beter alternatief is het gebruik van een (oude) afzuigkap. Zorg wel dat je goede filters installeert en deze ook regelmatig vervangt. Het voordeel van een afzuigkap is dat je er onder kunt werken en alle dampen direct worden afgezogen.
Temperatuur
Een goede temperatuur zorgt er voor dat je comfortabel kunt werken en ook je handen stil kunt houden tijdens het modelbouwen. Toch is de temperatuur om meer redenen belangrijk. Zo ook voor het verven en lijmen van je modellen. Spuitverf zal zich bijvoorbeeld beter laten vernevelen bij een juiste temperatuur (rond de 20-25 graden). Lijm droogt dan weer sneller.
Vochtigheid
Te veel vocht zal voor een groot aantal problemen zorgen met verf, lijm, en levensduur van je materiaal. Mocht je er dus voor kiezen om een schuurtje om te toveren tot werkplek, houd hier dan rekening mee. Haal desnoods je spullen naar binnen tijdens vochtige dagen om bijvoorbeeld roestvorming te voorkomen en ga nooit bouwen aan je model als het vochtig is.
Stroom
Hoewel het werken met stroom over het algemeen goed gaat is er toch een kleine kans dat je een keer kortsluiting veroorzaakt tijdens het bouwen. Wanneer je hobbyruimte op een aparte stroomgroep zit, zal dit geen overlast in het rest van het huis veroorzaken en kan je na het omzetten van de schakelaar weer rustig verder werken. Zorg ook voor voldoende stopcontacten verspreid door de ruimte.
Tot slot
Veel hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte in huis, houd echter rekening met je gezondheid. Vergeet niet dat wanneer je langdurig blootstaat aan bepaalde dampen je hier zelfs een allergie voor kunt ontwikkelen. Ventilatie zou dan ook de hoogste prioriteit moeten krijgen. Veel modelbouw plezier!