Epoxy

Epoxy is een veelzijdig product dat breed in zetbaar is. Hoe breng je epoxy aan en wat is bijvoorbeeld de uithardingstijd of juiste uithardingstemperatuur voor een stevige epoxylaag?

Wat is epoxy?

Epoxy of epoxyetheen/polyepoxide is een chemische kunsthars. Het bestaat uit 2 componenten of delen: de hars en de harder. Epoxy is erg sterk, waterdicht en kan in principe hechten op iedere ondergrond mits deze schoon en vetvrij is.

Toepassingen

Epoxy kan voor een groot aantal toepassingen worden gebruikt, denk hierbij aan:

  • reparaties: van kleine tot grote reparaties
  • coating: door het aanbrengen van een laagje krijg je een harde ‘schil’ en waterbestendigheid rond het object
  • lamineren: het impregneren van bijvoorbeeld polyester met epoxy

Mengen van epoxy

Voordat je de epoxy kunt aanbrengen, dien je de twee componenten te mengen. Er bestaan producten waarbij de epoxy uit een dubbele spuitmond komt maar bij andere producten komt de epoxy in twee losse tubes.
Meng de twee componenten met een stokje, in een bekertje of op een schaaltje. Let op dat je de goede verhouding hanteert tussen de twee componenten. Dit komt erg precies, helemaal bij kleine hoeveelheden. Epoxy kan je het beste afwegen op een kleine weegschaal.

Als je de epoxy een tijdje niet meer gebruikt hebt, kan het zijn dat deze hard is geworden. Verwarm de epoxy in een kom heet water om ervoor te zorgen dat je de epoxy weer kunt gebruiken. Dit verwarmen heeft verder geen nadelige gevolgen voor de werking van de epoxyhars.

Epoxy aanbrengen

Na het mengen van de epoxy kan er een epoxylaag worden aangebracht op je oppervlakken. Zorg ervoor dat de oppervlakken vrij zijn van vuil en vet. Eventueel kun je de oppervlakken nog even lichtjes opschuren voor een betere hechting.

Naar gelang de hoeveelheid die je wil aanbrengen kun je hiervoor een kwastje, spateltje of stokje voor gebruiken. Eigenlijk is alles goed, zolang het niet zuigt en na gebruik de vuilnisbak in mag. In tegenstelling tot lijm hoef je de oppervlakken met epoxylijm er tussen niet aan te duwen voor een stevige verbinding.

Epoxy verwijderen

Heb je gemorst, per ongeluk te veel epoxy aangebracht of wil je het simpelweg verwijderen? Wacht dan tot de epoxylaag volledig is uitgehard en snijd het daarna voorzichtig weg. Meteen proberen de hars weg te wrijven na het aanbrengen zorgt vaak alleen maar voor een lelijk resultaat. Een andere optie is om de epoxy opnieuw te verhitten en deze daarna op hogere temperatuur weg te wrijven.

Het uitharden van de epoxy

Uithardingstijd

Naar gelang het soort epoxy, de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid die wordt gebruikt, kan het korter of langer duren tot het volledig is uitgehard. Eventueel kan je het uitharden versnellen door de epoxy lichtjes te verwarmen.

Uithardingstemperatuur

18 graden is de ideale temperatuur om epoxy te laten uitharden. Blijft de epoxyhars zacht? Dan is de kans groot dat je een foutieve mengverhouding hebt gebruikt of dat de twee componenten niet goed genoeg gemengd zijn.

Epoxy verven of lakken

Nadat de expoy is uitgehard kan deze eenvoudig worden geverfd. Er is speciale epoxy (grond)verf op de markt, echter heb ik zelf ook al goede resultaten behaald zonder deze speciale twee componenten verf. Het verven van de epoxy is mooi maar ook praktisch, de epoxy krijgt hierdoor namelijk een extra beschermlaagje tegen uv-licht.

Conclusie, de voor- en nadelen

Epoxy is een geweldig product en hoort in de kast thuis van iedere modelbouwer. Onderstaand nog even de voor- en nadelen op een rijtje.

Voordelen van epoxy

  • erg sterk
  • makkelijk in gebruik
  • veelzijdig product
  • het tast geen kunststoffen aan
  • lang houdbaar

Nadelen van epoxy

  • epoxy breekt af en verkleurt door uv-licht
  • de omgevingstemperatuur moet rond de 18 graden liggen voor een optimale uitharding
  • kan niet verdund worden
  • de juiste verhouding van de twee componenten komt heel precies
  • er kunnen allergische reacties optreden bij inademen of huidcontact
  • bij het mengen van grote hoeveelheden kan er veel warmte vrij komen door de chemische reactie van de twee componenten.

Let er tot slot op dat je zorgt voor een goed geventileerde ruimte en draag handschoenen om contact met de huid te voorkomen.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× 9 = 27

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.