Modelbouw RC verzekering

Of je nu rijdt met een RC auto of vliegt met een multicopter of vliegtuig. Het is belangrijk om je af te vragen of je goed genoeg verzekerd bent indien er iets onverwachts fout gaat. Is het bijvoorbeeld nodig om een speciale modelbouw vliegtuig verzekering af te sluiten of is je WA-verzekering afdoende? En ben je ook verzekerd indien je je multicopter inzet voor commerciële fotografie of heb je ook hiervoor een aparte UAV of drone verzekering voor nodig?

Waarom verzekeren?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dit geldt zeker voor het vliegen met een RC vliegtuig of RC heli maar ook aan het rijden met RC auto’s zitten risico’s. Enkele krantenkoppen: “jongen onthoofd door eigen model-heli” of “18 maand oude peuter komt om bij RC helikopter ongeluk”.

Denken dat jou niets overkomt als ervaren piloot waardoor je geen verzekering nodig hebt is helaas te kort door de bocht. In het merendeel van de claims bij verzekeraars blijkt dat de ongelukken veroorzaakt werden door mankementen aan het materiaal (denk hierbij aan een storing of complete uitval van bijvoorbeeld de stuur- of gasservo) of door de aanwezigheid van personen op plaatsen waar dat niet de bedoeling is.

De kosten bij een ongeluk kunnen al snel hoog oplopen, ook bij de kleinere ongelukjes zoals het veroorzaken van een deuk in andermans geparkeerde auto.

Verschillen per land en gemeente

De regelgeving voor het rijden of vliegen met modellen verschilt per land en zelfs per gemeente. Het is daarom belangrijk dat je je op het gemeentehuis laat informeren over de lokaal geldende regels omtrent RC modelbouw. Zo wordt in Nederland een RC auto onder speelgoed geschaald en mag je er daarom mee binnen de bebouwde kom rijden. In België gelden echter andere regels omdat de auto niet onder de categorie speelgoed valt. Een andere regel is bijvoorbeeld dat er in België niet met een brandstofmotor mag worden gereden in een straal van x meter waar woningen staan. Deze regels kunnen echter per gemeente verschillen. Vaak zullen er ook aanvullende regels zijn opgesteld, bijvoorbeeld omtrent de maximale snelheid en eventuele geluidsoverlast van het RC model. Indien er geen rekening wordt gehouden met de lokaal geldende regels zal een verzekeringsagent zich al snel beroepen op het recht om slechts een gedeelte of zelfs helemaal niets uit te keren bij een ongeluk.

WA verzekering modelbouw

De meeste WA-verzekeringen dekken standaard de schade die veroorzaakt wordt door afstandbestuurbare modellen. Vaak is deze schade gedekt tot € 1.000.000,-. Toch is het verstandig om je te laten informeren bij je eigen WA verzekering. Wat zijn bijvoorbeeld de polisvoorwaarden? Zo zijn er WA verzekeringen die de schade van een RC auto slechts dekken indien het afstandbestuurbare model niet harder gaat dan een x aantal km/u. De dekking van vliegende modellen kan dan weer beperkt worden op basis van het gewicht, de meeste verzekeringen geven slechts een dekking tot 20 kg startgewicht.

Ook zijn er grote verschillen betreft de indeling van een model, de ene verzekering schaalt alle RC modellen onder speelgoed maar anderen verdelen de modellen waardoor een deel onder het kopje motorrijtuigen valt. Voor beide categorieën zullen dan andere voorwaarden gelden. Laat je dus goed informeren voordat je op pad gaat. Naast alle polisvoorwaarden dien je als verzekerde er altijd zorg voor te dragen dat je er alles aan doet om schade te voorkomen. Vanuit de verzekeraar gezien is ‘wild’ rijden of vliegen, in de polder of op de openbare weg, een stuk risicovoller dan rijden of vliegen op een besloten terrein van bijvoorbeeld een modelclub. Rijden op een overvolle parkeerplaats met een RC auto zal dus al snel niet gedekt zijn omdat je zelf een te groot risico hebt genomen door daar te gaan rijden.

De modelbouw WA verzekering van de KNVvL

Indien je vliegt met RC modellen is het verstandig om lid te worden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). Naast de vele voordelen van een lidmaatschap ben je ook automatisch verzekerd via de collectieve modelvliegsport verzekering.

Commercieel gebruik van je model

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat wanneer je je vliegtuig of drone in gaat zetten om bedrijfsmatige luchtopnames te maken een WA-verzekering niet meer afdoende is. Er is dan een aanvullende bedrijfs- aansprakelijkheidsverzekering nodig om deze activiteiten te dekken.

Vrijwel geen enkele bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt het commercieel vliegen. Ook de KNVvL dekt alleen niet-commercieel gebruik. Daarnaast zullen er mogelijk ook een aantal nieuwe verzekeringseisen bijkomen omdat je valt onder “exploitant van luchtvaartuigen”, zie ook de verzekeringseisen voor luchtvervoerders en exploitanten van luchtvaartuigen.

Indien je dus commercieel wilt gaan vliegen is het een goed idee om contact op te nemen met het Nederlandse Darpas (branchevereniging voor onbemande vliegtuigen, helikopters en multirotors) of met BeUAS (Belgische vereniging voor onbemande luchtvaart).

Word lid van een club of vereniging

Naast dat het lid worden van een club erg gezellig is en leerzaam is is de kans op ongelukken ook kleiner. Het wildvliegen brengt over het algemeen een groter risico met zich mee dan het vliegen bij een club. Niet omdat de kans op storingen en dergelijke groter is, maar omdat je minder invloed hebt op de omgeving. Zo is de kans bij het wildvliegen groot dat je personen tegenkomt die gevaarlijk dicht bij je model in de buurt komen. Op een afgesloten clubterrein zijn er altijd voldoende mensen aanwezig om toeschouwers op een veilige afstand te houden.

Verder is de kans op afleiding bij een club ook een stuk kleiner. Clubgenoten weten tenslotte hoe is het om zelf aandachtig bezig te zijn met de modelbouw hobby. Omstanders kunnen al snel een gevaar vormen.

Een ander bijkomende voordeel van een modelbouw club of vereniging is dat deze vaak een extra collectieve verzekering hebben afgesloten voor hun leden. Deze wordt bekostigd met een deel van de contributie. Hier kan vervolgens aanspraak op gemaakt worden bij ongevallen bij de club of wanneer de WA verzekering van de verzekerende niet voldoende dekt. Vaak zal een club bij aanmelding wel vragen om een kopie van je eigen WA verzekering te overhandigen om te verifiëren of je ook zelf voldoende verzekerd bent.

Een laatste voordeel is dat er ook veel kennis en kunde aanwezig is op een club wat de veiligheid ten goede zal komen. Je kunt er vanuit gaan dat je er dan voor de verzekeraar alles aan gedaan hebt om ongelukken te voorkomen mocht er toch iets gebeuren.

Wel of niet verzekeren?

Dat je een verzekering dient te hebben staat vast, echter verschilt het per verzekeraar wat er precies gedekt wordt. Lees de polisvoorwaarden dus aandachtig hoor en laat je goed informeren en informeer ook naar je eigen risico. Doe dit alles voordat je er ooit aanspraak op hoeft te maken.

Over de auteur:

Modelbouw.nl

Modelbouw.nl

Een grote passie voor RC modelbouw die ik probeer te combineren met statische modelbouw.

Next Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× 8 = 72

Laatste agenda

Laatste reacties

Zelf modelbouw bomen maken

Modelbouw bomen maken schaal 1.72

Modelspoorbaan ontwerpsoftware

In bovenstaande lijst ontbreekt een van de meest populaire railplanprogramma's...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Hoi RVerhoog, dankjewel voor je tip. We hebben de afbeeldingen...

Johan over zijn motorfietsen, auto’s en modelspoorbaan

Mooie rapportage en een euke hobby maar het ontzettend kleine...

Modelbouw blogs

[agenda_ads_code]

Zelf een mooi model of volop aan het bouwen?

Deel jouw model met andere fanatieke modelbouwers!

Starten!

Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.