Van eenvoudige mini RC tanks tot zeer gedetailleerde bestuurbare tanks die echt kunnen vuren. Het is mogelijk om een complete kit te kopen maar het zelf bouwen van een tank is een uitdaging die mogelijk een aantal jaren zal duren. Ga je voor een RC tank met een schaal van 1 op 5 of toch kleiner? In dit artikel geven we je een globale introductie in het bouwen van je eigen RC modelbouw tank.
Vooronderzoek en tank keuze
Als je van plan bent om zelf een bestuurbare tank te bouwen is het een goed idee om je eerst te verdiepen in de historie van tanks. Ik raad je aan om op internet te zoeken of naar de bibliotheek te gaan en hier een aantal boeken over tanks te lenen en deze aandachtig door te nemen om een idee te krijgen van de verschillende tank modellen.
Als je een keuze hebt gemaakt voor een tankmodel, verzamel hier dan vervolgens zoveel mogelijk materiaal van. Boeken, foto’s, documentaires en laat je informeren door andere tankhobbyisten. Word bijvoorbeeld lid van de TWENOT vereniging. Bij een dergelijke tankvereniging zitten mensen met een hoop kennis en zij kunnen je vast en zeker begeleiden met de bouw van je tank. Bereid je voor op problemen die je gaat tegen komen. Op zo’n moment is het fijn om te kunnen terugvallen op de ervaring van anderen die mogelijk al een oplossing hebben voor jouw probleem.
Schaal bepalen van je RC tank
Nu je een keuze hebt gemaakt voor het type tank, is het goed om na te denken over de schaal waarin je je RC tank wilt gaan bouwen. Hoe groter de schaal, hoe eenvoudiger het zal zijn om alle elektronica weg te werken in het tank chassis. Ook zal het werken aan de tank eenvoudiger zijn omdat je overal makkelijker bij kan met grotere gereedschappen.
Hou er wel rekening mee dat het gewicht flink zal toenemen naarmate de schaal groter wordt. Een andere reden die kan meespelen in het kiezen voor een bepaalde schaal is de beschikbaarheid van bestaande bouwtekeningen, wat het hele bouwproces erg kan helpen.
Wiel, track en motorkeuze
Het is mogelijk om zelf je eigen tank wielen, tracks en aandrijfwielen te maken. Je kunt ze echter ook kant-en-klaar kopen. Het voordeel van zelf bouwen is dat je ze precies na kan maken; het nadeel is dat het lastig is om de wielen precies goed te krijgen. Koop je bestaande wielen, dan kan het een uitdaging zijn om de juiste schaal te vinden, het is eventueel wel mogelijk om bestaande wielen te kopen en deze daarna bij te werken voor extra detaillering. Voor zelfbouw tracks zijn er veel mogelijkheden van tracks op basis van normale fietskettingen met aluminium latjes en popnagels tot kunststof spuitgiet tracks.
Bij de motorkeuze dien je vooral rekening te houden met uiteindelijke gewicht van de tank en de snelheid waarmee je je RC tank wilt laten rijden. Er wordt vaak gekozen voor 12V ruitenwissermotoren. Deze motoren komen al met een vertraging en zijn sterk genoeg.
Tank chassis
Het is aan te raden om allereerst een test chassis te maken dat je kunt gebruiken om verschillende combinatie wielen / tracks en motoren te testen voordat je ze gaat plaatsen in het uiteindelijke chassis. Dit test chassis kan gemaakt zijn van een simpele plastic of houten plaat. Het uiteindelijke chassis kan worden gegoten of gemaakt worden van aluminium of stalen platen.
Het vuren van de tank
Als basis voor het daadwerkelijk schieten van de loop wordt meestal een ‘luchtdrukpistool’ gebruikt. Hou echter wel steeds rekening met de Nederlandse wetgeving en zorg dat de RC tank geen echt wapen wordt, een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook het gebruik van een paintballgeweer is mogelijk als basis. Het is ook mogelijk om het lossen van schoten te simuleren door gebruik te maken van bijvoorbeeld een stroboscoop lamp en rode laser.
Extra realisme toevoegen
Na het bouwen van de basis van je bestuurbare zelfbouw tank kun je deze verder afwerken. Het airbrushen en weatheren van het chassis en alle onderdelen is een hels karwei maar zal zorgen voor net dat beetje extra. Denk ook aan het toevoegen van geluidseffecten en een smoke unit voor een complete afwerking van je model.