Voor het maken van het geraamte van modelbouwbomen, -struiken en -gewassen heb je niets meer nodig dan koperdraad en klei. Met zeegras, turf, foliage of sisaltouw en verf voorzie je de bomen van het gewenste groen. Ook is het mogelijk om met echte materialen te werken, zoals takken en basilicum.
Scenery op maat
Vooropgesteld, zelf miniatuurbomen, -struiken, -heggen en ander gewas maken vergt de nodige oefening. Het is dan ook heel aanlokkelijk om deze te kopen. Toch kleeft er een aantal nadelen aan fabrieksmatig gemaakte boompjes. Niet alleen zijn deze items in een beperkt aantal uitvoeringen – afmeting en kleur – verkrijgbaar, ook hangt er over het algemeen een fiks prijskaartje aan. Deze problemen los je op door zelf de aankleding van jouw diorama te maken. Hoe leuk is het om een scenery op maat samen te stellen! Na enige ervaring kost het maken van een boom van gemiddelde grootte niet meer dan 10 minuten van je tijd.
Soorten bomen
In dit artikel leggen we ons vooral toe op het maken van miniatuur bomen. De voornaamste reden hiervoor is dat je met deze eyecatchers een unieke scenery kunt creëren. Het is dan wel een voorwaarde dat je de bomen zo natuurlijk mogelijk weet na te maken.
Hoe is het eigenlijk gesteld met jouw kennis van bomen? Allereerst is het goed om te weten welke bomen veelvuldig voorkomen in ons landschap. Dan moet je denken aan de eik, kastanje, berk, es, esdoorn, iep, populier, plataan, beuk en (knot-)wilg. Elk van deze bomen kenmerkt zich door een specifieke vorm. Én hoogte! Een eik en bijvoorbeeld een plataan kunnen wel 30 meter hoog worden. Een knotwilg daarentegen bereikt een gemiddelde hoogte van acht meter.
Het is zinvol om de hoogten uit te zoeken en deze te schalen naar het juiste formaat van het diorama, zie hiervoor ons artikel over schaal berekenen. Deze omrekenfactor geeft een realistische weergave van de bomen langs jouw modelspoorbaan.
Nep of echt?
Als je weet welke bomen je wil maken, dan dient de volgende keuze zich aan: maak je deze van kunststof e.d. of van ‘echte’ materialen? Voorstanders van de eerste optie geven aan dat zij – na enige oefening – relatief snel een boompje kunnen maken. Als basis voor de stam en takken nemen zij bijvoorbeeld stukken koperdraad of ijzerdraad. Deze draden kunnen aan elkaar gesoldeerd worden of je draait ze simpelweg in elkaar. De koperdraad kan makkelijk verkregen worden door bijvoorbeeld een bundeltje stroomdraden te strippen. Om dit raamwerk vervolgens concreet vorm te geven, kun je kiezen voor ofwel schorspasta ofwel terracotta Das klei. Het voordeel van laatstgenoemde kleisoort is dat je deze nadien heel gemakkelijk op de gewenste kleur brengt. Als de schors is aangebracht, kun je hierover wat fijn zand strooien. Zo ontstaat die typische nerfstructuur. Om de stam van takken en bladeren te voorzien, gebruik je bijvoorbeeld plukjes zeegras. Ook door gebruik te maken van materialen zoals turf en foliage maakt je jouw miniatuurboom levensecht! Experimenteer met de verschillende materialen om te kijken wat het beste werkt voor jou.
Enorme variëteit aan groen
Gaat jouw voorkeur uit naar natuurlijke materialen, dan begin je je werkzaamheden buiten de deur. Allereerst moet je op zoek naar mooi gevormde takken. Nadat je deze desgewenst wat hebt bijgeknipt, is het raadzaam om de takken in te spuiten met haarlak. Met zeegras of bijvoorbeeld basilicum maak je de bladeren. Vergeet niet om deze te fixeren met haarlak. Een groot voordeel van het gebruik van natuurlijke materialen is dat alle bomen – maar ook heggen en struikgewas – van elkaar verschillen. Zo voorzie je je diorama van een enorme variëteit aan groen. Realistischer kan het bijna niet worden!
Toegeven, het kost wat tijd om zelf perfecte bomen, struiken en gewas te maken maar het is zeer zeker de moeite waard, oefening baart kunst! Zie ook de video aan de rechterkant waar een realistische boom wordt gecreëerd met behulp van van touw.
Modelbouw bomen maken schaal 1.72